Čokoládová cuketová buchta

Čokoládová cuketová buchta

(množství je zhruba na plech 35x38cm)

1 hrnek hl. mouka
1 hrnek pol. mouka
1 kypř. prášek do perníku
2 lžičky perník. koření
500 – 750 g nahrubo nastrouhané cukety
1 lžička soli (cuketa pustí vodu, neslíváme)
200 ml oleje
4 vejce
1 hrnek cukr krupice
2 vanilkové cukry
50 g kakaa holandského typu
200 g oříšky pražené (lískové, vlašské, mandle) na sucho

Poleva: 2x 200 g čokoláda na vaření 1x šlehačka 250 ml

V míse smícháme cuketu, olej, cukr, vejce, sůl, vanilkový cukr, koření, kakao. Potom postupně přidáme mouku a kypřící prášek. Vyložíme plech pečícím papírem a těsto na něj vlijeme. Pečeme na horkovzduch na 180 st. zhruba 30 min. Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí. Na polevu rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, pak zahřejeme šlehačku k bodu varu a postupně vmícháme do čokolády, poleva je hotová a nyní ji rozetřeme na buchtu.