Dort Rokoko

Dort Rokoko

Na dortovou formu o průměru 22 cm potřebujete:

6 dkg másla
15 dkg moučkového cukru
2 žloutky a 2 bílky
4 dkg vlašských ořechů
1/8 l mléka
30 g kakaa
14 dkg hrubé mouky
1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy

Na krém si nachystejte:

10 dkg vlašských ořechů
1/8 l mléka
10 dkg krupicového cukru
8 dkg másla
půlky vlašských ořechů na ozdobu

Nejdřív zapněte troubu, horkovzdušnou na 180 stupňů, klasickou na 200 stupňů Celsia. Příprava je pak už rychlá a jednoduchá. Povolené máslo, moučkový cukr a žloutky dejte do mísy a ručním šlehačem vyšlehejte hladkou hmotu.
Pak do hmoty postupně zašlehejte namleté vlašské ořechy (ty můžete buď namlít v sekáčku či robotu, nebo poslouží mlýnek na strouhanku či struhadlo), mléko, kakao a hrubou mouku prosátou s kypřicím práškem do pečiva.
Ze dvou bílků vyšlehejte sníh, který bude lépe držet, pokud do bílků přidáte špetku soli. Sníh stěrkou nebo vařečkou jemně zapracujte do těsta a nalijte ho do předem vymazané a vysypané formy. Tu pak vložte do teď už vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut. Hotový korpus nechte vychladnout.
Než se korpus upeče a vychladne, pusťte se do krému. Do kastrolku nalijte mléko a rozmíchejte v něm cukr a namleté vlašské ořechy. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte tak dlouho, až zhoustne, trvá to asi 10 minut.
V míse ručním šlehačem utřete máslo a vmíchejte do něj vychladlé ořechy s mlékem.

Já jsem bohužel měla po ruce jen formu o průměru 26 cm, takže dort vyšel nízký a krém jsem proto rozetřela jen navrch. Pokud ale budete mít formu menší nebo uděláte dvojnásobnou dávku těsta i krému, postup je následující: prochladlý korpus prořízněte a pomažte polovinou krému. Pak přiklopte horní část a tu namažte druhou polovinou krému.