Kološvárské zelí

Kološvárské zelí

Suroviny (6 porcí):

1 kg vepřové plece
sádlo
1 kg kysaného zelí
250 g sypké rýže
500 ml masového vývaru
1 velká cibule
100 g anglické slaniny
3 maďarské klobásy
mletá sladká a pálivá paprika
drcený kmín, sůl, pepř
kelímek zakysané smetany

Rýži propláchneme, zalijeme masovým vývarem a vaříme 5 minut, pak scedíme.
Kysané zelí překrájíme na kratší nudličky, šťávu zachytíme. Udusíme se slaninou do poloměkka.
Klobásky oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Z masa si uděláme ostrý perkelt: Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli do světle růžova. Přidáme na malé kostky nakrájené maso (kostky menší než na guláš, někdo dokonce maso mele), opečeme, zasypeme oběma paprikami (nešetříme), kmínem, osolíme a opepříme a opékáme, dokud se maso nezatáhne. Pak podlijeme vodou nebo dalším vývarem, uvedeme k varu a dusíme doměkka. Tekutina by měla maso zcela zakrývat.
Pekáček vymažeme sádlem a skládáme po vrstvách zelí i se šťávou, rýži, perkelt z masa a kolečka klobásy. Vrstvy by měly být tenké. Z důvodu lepšího prolnutí chuti můžeme všechny ingredience smíchat a pak teprve vložit do pekáčku. V tomto stavu je ideální nechat v chladnu do druhého dne a pak teprve péci.
Peče se v troubě vyhřáté na 180 oC asi 60 – 70 minut (nejdříve 30 min. přikryté), dokud rýže nevsákne tekutinu a nezměkne.

Podáváme s chlebem.