Schwarzwaldský dort

Schwarzwaldský dort

7 lžic polohrubé mouky
7 lžic cukru krystal
7 vajec
150 g 50%ní čokolády
1/3 lžičky prášku do pečiva

Čokoládu rozpustíme nad parou, mouku smícháme s práškem do pečiva. Žloutky vyšleháme s cukrem, bílky se špetkou soli. Postupně do mouky vmícháme žloutky, čokoládu a nakonec bílky. Pečeme zhruba 20 min. na 180 st. 500 g višní 150 g cukru krystal 1 lžíce skořice 2 lžíce škrobu 100 ml višňového nebo ořechového likéru 500 ml šlehačky (smetany ke šlehání) Višně, cukr, skořici a škrob rozpustíme a povaříme v horké lázni, necháme zchladnout. Smetanu vyšleháme a dáme chladit do ledničky. Korpus rozřízneme na 2 – 3 pláty (dle výšky). Spodní korpus navlhčíme likérem, naneseme vrstvu višní a tenkou vrstvu šlehačky. Pokračujeme dalším plátem korpusu. Poslední vrstvu již nepokrýváme višněmi. Celý dort zahladíme šlehačkou a posypeme kakaem. Hořkou 75%ní čokoládu rozpustíme a natřeme na pečící papír. Necháme zchladnout v ledničce a tuhou ji nalámeme na menší kousky a zdobíme dort. Je možné (a vhodné) si předem naznačit jednotlivé díly dortu a zdobit tak, aby se dobře krájely. Na každou porci možno udělat bobeček z tvarohového krému (tvaroh + šlehačka + cukr moučka) a na něj posadit višni. Višně v receptu jsou mražené, tedy pustí vodu. Pokud používáme kompot, přidáme část sirupové šťávy.